Werking

Werking lage druk stoomketel

De werking van een lage druk stoomketel verschilt niet zoveel van die van een hoge druk stoomketel. Het grote verschil is dat de lage druk stoomketel stoom produceert met een lagere druk en lagere temperatuur.


Werking 3 treks lage druk stoomketel

Gielissen levert uitsluitend 3 treks lage druk stoomketels omdat die het hoogste rendement leveren en de schoonste verbranding hebben.  pl
De lage druk stoomketels zijn van het vuurgang vlampijp type, ook wel Schotse ketel genoemd. Deze liggende cilindervormige stoomketels kenmerken zich door een brander met vuurhaard aan de voorzijde. Vanaf hier gaan de hete gassen via een groot aantal buizen die men de vuurgang noemt (de eerste trek) naar de achterzijde van de ketel. Rondom de buizen van de vuurgang bevindt zich het water wat op deze manier verhit wordt.
Achter in de ketel bevindt zich een keerkast die uitkomt op een rookgasbuizenstelsel (de tweede trek) wat de hete gassen weer naar de voorkant van de stoomketel brengt. Ook daar is weer een keerkast die op dezelfde manier (de derde trek) de hete gassen weer naar  de achterkant van de ketel brengt. Rondom de rookgasbuizen bevindt zich het water wat op die manier opgewarmd wordt.
Vanaf de achterkant van de ketel gaan de hete gassen via de rookkast naar de schoorsteen. Het 3 keer door de ketel leiden van de hete gassen noemt men dus 3 treks.

 

Hoog rendement 3 treks lage druk stoomketel

Door toepassing van 3 trekken waarbij telkens de hete gassen energie afgeven aan het water en zelf dus steeds meer afkoelen kunnen hoge rendementen gehaald worden. De afgelopen jaren zijn steeds meer efficiency verbeteringen doorgevoerd waardoor de lage druk stoomketels van Gielissen de hoogste rendementen halen.
We noemen er een paar:

  • Lagere belasting van de vuurhaard en daardoor een schonere en betere verbranding
  • Brede waterwanden voor optimale warmteoverdracht
  • Grotere afstanden tussen de rookgasbuizen voor een betere warmteoverdracht
  • De stoomruimte is binnen de ketelbekleding gebracht waardoor minimaal warmteverlies optreedt

  • Laat Gielissen u adviseren. Bel +31 (0)40 - 253 5115 of klik hier