Buizenwarmtewisselaar

Buizenwarmtewisselaar

In situaties met een hoge druk of een hoge temperatuur is de buizenwarmtewisselaar de aangewezen oplossing voor warmteoverdracht. De toepassingen zijn breed. Zo speelt een hoge druk vaak een rol bij vloeistoffen die stroperig zijn of die vaste deeltjes of partikels bevatten. Een platenwarmtewisselaar kan dergelijke hoge drukken niet verwerken. Datzelfde geldt voor situaties waarbij vloeistoffen of gassen met een zeer hoge temperatuur moeten worden afgekoeld of juist naar een hoge temperatuur moeten worden gebracht. Buizenwarmtewisselaars zijn daar de juiste oplossing.


Werking buizenwarmtewisselaar

Buizenwarmtewisselaars worden ook wel Shell & Tube warmtewisselaars genoemd. Het principe van de buizenwarmtewisselaar berust immers op buizen (tubes) die door een mantel (shell) lopen waarbij de ene vloeistof of gas door de tubes loopt en het andere (bijv. stoom) door de mantel. Op die wijze vindt warmteoverdracht plaats van de mantel naar de buizen, of andersom natuurlijk. De mantel van een buizenwarmtewisselaar is een groot drukvat dat bestand is tegen hoge druk en hoge temperaturen. Er bestaan verschillende typen buizenwarmtewissellaars. Zo zijn er enkelvoudige buizenwarmtewisselaars die een gas of vloeistof verwarmen of koelen waarbij de output nog steeds een gas of vloeistof is. Bij tweevoudige buizenwarmtewisselaars kunnen vloeistoffen verhit worden tot een gas of kunnen gassen afgekoeld worden tot vloeistoffen. We spreken dan van een boiler of condensor.


Toepassing buizenwarmtewisselaar

Buizenwarmtewisselaars worden vaak toegepast in industriële omgevingen waarbij zeer hoge temperaturen voorkomen of grote temperatuurverschillen tussen het ene medium en het andere medium (vloeistof of gas) optreden. Ook in situaties waarbij een hoge druk vereist is zoals bij zeer dikke of viskeuze vloeistoffen is een buizenwarmtewisselaar de beste oplossing. Omdat buizenwarmtewisselaars duurder in aanschaf zijn dan platenwarmtewisselaars bekijkt Gielissen eerst nauwkeurig uw behoefte voordat een definitieve keuze voor een buizenwarmtewisselaar wordt geadviseerd.


Goed advies is een must bij de aanschaf van een warmtewisselaar

Platenwarmtewisselaar of buizenwarmtewisselaar, that’s the question. En als blijkt dat een buizenwarmtewisselaar zondermeer de aangewezen oplossing is dan resteert de vraag welk type en welke capaciteit. Allemaal belangrijke vragen die van invloed zijn op uw bedrijfsvoering, het rendement, de energiekosten, de onderhoudskosten en de levensduur. Daarom is goed advies onontbeerlijk. Gielissen BV heeft meer dan 40 jaar ervaring in warmtewisselaars, heetwaterketels en stoomketels. Met een erkenning van Lloyd’s T0103, een VCA certificatie en ISO 9001 van Bureau Veritas staat Gielissen BV voor kwaliteit en zekerheid. Een goed advies berust op die kwaliteit maar gaat ook uit van de meest efficiënte en energiezuinige oplossing voor uw bedrijf.


Laat Gielissen u adviseren. Bel +31 (0)40 - 253 5115 of klik hier